Πάσχα: Θέμα ωρών το διάγγελμα Μητσοτάκη – Ο «οδικός χάρτης» άρσης των μέτρων

0
13

Σε διάγγελμα εν όψει του Πάσχα αναμένεται να προχωρήσει τις επόμενες ώρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, θα είναι μετά από την απόφαση των λοιμωξιολόγων, με βάση την οποία θα εξηγήσει στους πολίτες τους λόγους που θα απαγορευτούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα, λοιπόν, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα τα νέα μέτρα εν όψει του Πάσχα έχουν ως εξής:

  1. «Πάσχα στη Πόλη»: Στην κυβέρνηση θα περιμένουν μέχρι (κυριολεκτικά) την τελευταία στιγμή, μήπως αλλάξει κάτι στα στοιχεία. Ναι μεν άπαντες στο Μέγαρο Μαξίμου θα ήθελαν να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, όμως «κοιτάζουν» και την επόμενη ημέρα. Μετά το Πάσχα στόχος παραμένει το άνοιγμα τόσο των υπολοίπων βαθμίδων όσο και του Τουρισμού, κι αν προκύψει μεγάλη διασπορά το επόμενο διάστημα, ο «φόβος» να υπάρξει μετάθεση των ημερομηνιών είναι μεγάλος. Την ίδια ώρα και οι λοιμοξιολόγοι εμφανίζονται διστακτικοί αφού ο αριθμός των διασωληνωμένων βρίσκεται (ακόμα) στα ύψη.
  2. Δεν θα γίνει η καθιερωμένη περιφορά του Επιταφίου, αν και μπορεί ο Επιτάφιος να βγει στο προαύλιο των ιερών ναών: Αυτό ουσιαστικά κλείδωσε κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, στη Βουλή, ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Την τελευταία λέξη θα έχουν οι λοιμοξιολόγοι, αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα συναινέσουν, εφόσον προφανώς τηρούνται όλα τα μέτρα συγχρωτισμού εντός και εκτός των Εκκλησιών.
  3. Η Ανάσταση θα γίνει νωρίτερα: Από την στιγμή που το φετινό Πάσχα δεν θα είναι σαν τα προηγούμενα και για να μην παρατηρηθούν φαινόμενα συγχρωτισμού, θα υπάρξει πρόταση η Ανάσταση να γίνει νωρίτερα από τις 12 τα μεσάνυχτα, όχι όμως νωρίτερα από τις 9.30.

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου«Mε προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test», είπε χαρακτηριστικά.

Ο «οδικός χάρτης» άρσης των μέτρων

Την επόμενη ημέρα του lockdown με τη σταδιακή άρση μέτρων προετοιμάζει η κυβέρνηση, που θα ανακοινώσει τον οδικό χάρτη στον οποίο θα αποτυπώνονται οι ημερομηνίες που θα ανοίξουν μια σειρά από δραστηριότητεςΆνοιγμα σχολείων, λιανεμπόριο χωρίς sms στο 13032μετακίνηση από δήμο σε δήμο και μετακίνηση εκτός νομού, άνοιγμα εστίασης και της οικονομικής ζωής στη χώρα. Ένα πρώτο στίγμα έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας ημερομηνία ορόσημο την 15η Μαΐου για επιστροφή σε ρυθμούς κανονικότητας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε την Τρίτη 20 Απριλίου ότι η «υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της»:

«Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες. Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self-test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος -το οποίο, πιστεύω, ότι θα είμαστε σε θέση να το προσδιορίσουμε με μεγαλύτερη ακρίβεια τις επόμενες ημέρες- θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος. Mε προφανώς, ημερομηνία ορόσημο τα μέσα Μαΐου, όπου σκοπεύουμε να ανοίξουμε τον τουρισμό μας -ο οποίος είναι τόσο σημαντικός για την ελληνική οικονομία- σε επισκέπτες από το εξωτερικό υπό την προϋπόθεση ότι αυτοί θα είναι είτε εμβολιασμένοι, είτε θα έχουν περάσει την ασθένεια, είτε θα έχουν έρθει με ένα αρνητικό test».

Ο οδικός χάρτης της εξόδου θα αναφέρεται στην άρση περιοριστικών μέτρων σε μια σειρά από δραστηριότητες όπως το άνοιγμα σχολείων, τα ψώνια στα καταστήματα του λιανεμπορίου χωρίς sms στο 13032, τη μετακίνηση από δήμο σε δήμο όπως και τη μετακίνηση εκτός νομού, το άνοιγμα εστίασης και γενικότερα της οικονομικής ζωής στη χώρα.

Η ημερομηνία ορόσημο είναι η 15 Μαΐου που ανοίγει επισήμως ο τουρισμός στην Ελλάδα, ωστόσο το σχέδιο και οι ημερομηνίες για σταδιακό άνοιγμα δραστηριοτήτων θα παρουσιαστεί μετά το Πάσχα.

Οι ημερομηνίες «κλειδιά»
  • Μια πιθανή ημερομηνία που είναι στο τραπέζι για το λιανεμπόριο -για να ανοίξει πλήρως με κατάργηση της υποχρέωσης για αποστολή μηνύματος sms στο 13032- είναι αυτή μετά το Πάσχα, τη Δευτέρα 3 Μαΐου.
  • Για την εστίαση, δεν έχει «κλειδώσει» συγκεκριμένη ημερομηνία ωστόσο ένα πιθανό άνοιγμα -ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα- είναι μεταξύ 6 και 10 Μαΐου.
  • Στις 10 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία με το Υπουργείο Παιδείας να προτείνει επιστροφή όλων των μαθητών στις σχολικές τάξεις. Πάντως τα τελευταία αποτελέσματα των self test σε μαθητές έχουν προκαλέσει ανησυχία.
  • Η 14η Μαίου είναι η ημερομηνία που σχεδιάζεται η χώρα να είναι έτοιμη για το επίσημο άνοιγμα στον τουρισμό. Οι επισκέπτες που θα έρχονται στην Ελλάδα θα έχουν κάνει το εμβόλιο για κορονοϊό ή θα πρέπε να έχουν αρνητικό PCR τέστ.

Προβληματισμός για την αύξηση ιικού φορτίου στην Αττική

Την ίδια ώρα που γίνονται σχέδια για άνοιγμα δραστηριοτήτων, προβληματισμό προκαλεί η μεγάλη αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική και σε άλλες περιοχές.

Κατακόρυφη αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα κυρίως σε Αττική και Άγιο Νικόλαο Κρήτης, δείχνουν τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη 20 Απριλίου, γεγονός που αποδεικνύει πως υπάρχει μεγάλη διασπορά των κρουσμάτων κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε πως το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής αυξήθηκε κατά 171% και στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης κατά 360%. Την ίδια στιγμή «στο κόκκινο» βρίσκεται και το Ρέθυμνο με αύξηση 120%, ενώ μείωση ιικού φορτίου παρατηρείται σε ΠάτραΘεσσαλονίκη και Βόλο.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here