Προβληματισμένος για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση για τον εμβολιασμό

0
9

Ο Έλληνας υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη σύγχυση που δημιουργεί στους πολίτες, όπως είπε, η συζήτηση για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολιασμού στο έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Στην τοποθέτησή του, ο υπουργός Υγείας εξέφρασε τον προβληματισμό του για την πολυφωνία που δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες, σε ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως είναι ο εμβολιασμός», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας.

Άλλωστε, η έκτακτη συνεδρίαση έληξε χθες το βράδυ χωρίς κοινή απόφαση και έτσι κάθε χώρα-μέλος της ΕΕ θα αποφασίζει μόνη της για την τύχη του εμβολίου της AstraZeneca.

Σύμφωνα με την τηλεόραση του ΣΚΑΪ, Η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, κάλεσε τις κυβερνήσεις του μπλοκ να καταλήξουν σε μια συντονισμένη προσέγγιση, λέγοντας ότι «θα είναι το κλειδί για να μιλήσουμε με μία φωνή». 

Η ΕΕ χρειάζεται «μια προσέγγιση που δεν μπερδεύει τους πολίτες και δεν προκαλεί διστακτικότητα στο εμβόλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Κυριακίδου.

Υπογράμμισε παράλληλα ότι το σκεύασμα της Astra Zeneca παραμένει σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου της ΕΕ.

Είχε προηγηθεί η εισήγηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων να προστεθούν τα περιστατικά θρομβώσεων στις σπάνιες παρενέργειες του εμβολίου της συγκεκριμένης εταιρείας.

Η κάθε χώρα καλείται πλέον να αποφασίσει ξεχωριστά. Ήδη, αρκετές, προχώρησαν σε αναπροσαρμογή του εμβολιαστικού τους προγράμματος.

Στην Ισπανία, αποφασίστηκε η χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο σε ανθρώπους ηλικίας από 60 έως 65 ετών. 

Στο Βέλγιο, για έναν μήνα, θα χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών.

Η Σουηδία, θα εμβολιάζει με το συγκεκριμένο εμβόλιο, μόνο τους άνω των 65 και η Εσθονία μόνο τους άνω των 60 ετών.

Αλλαγή πλεύσης ανακοίνωσε και η Βρετανία. Οι νεότεροι των 30 ετών κάτοικοι του Ηνωμένου Βασιλείου που έχουν σειρά να εμβολιαστούν, θα κάνουν κάποιο άλλο εμβόλιο και όχι αυτό της Astra Zeneca.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here