Τι προβλέπει η συμφωνία για τον τουρισμό με το Ισραήλ

0
18

Οι πρώτοι τουρίστες που αναμένεται να φτάσουν στην Ελλάδα δίνοντας πνοή στον ελληνικό τουρισμό είναι οι Ισραηλινοί. Το ταξίδι του πρωθυπουργού χθες στην Ιερουσαλήμ ήταν στοχευμένο. Στην κυβέρνηση έχουν μελετήσει τους ταξιδιωτικούς δρόμους που ενώνουν τη χώρα μας με το Ισραήλ.

Το 2019 η Ελλάδα είχε φιλοξενήσει περίπου 715.000 Ισραηλινούς επισκέπτες. Ένας αριθμός που αναδεικνύει το Ισραήλ στην 9η χώρα σε αφίξεις τουριστών. Ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης που συνόδευε τον πρωθυπουργό στο Ισραήλ είχε προετοιμάσει προσεκτικά όλα τα σημεία της συμφωνίας που υπογράφηκε. Η στόχευση αρχικά προς το Ισραήλ προέκυψε από το γεγονός ότι το Ισραήλ είναι η χώρα που έχει προχωρήσει πιο γρήγορα από όλους στους εμβολιασμούς του γενικού του πληθυσμού.

Όλες οι παράμετροι της Συμφωνίας:

· Η συμφωνία είναι πενταετούς διάρκειας και θα ανανεώνεται αυτομάτως.

· Προωθεί την συνεργασία μεταξύ των Εθνικών Αρχών Τουρισμού Ελλάδας και Ισραήλ.

· Ενθαρρύνει την άμεση συνεργασία μεταξύ ταξιδιωτικών γραφείων και άλλων φορέων του τουρισμού, καθώς και την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τα τουριστικά στατιστικά στοιχεία, την τουριστική πολιτική, την έρευνα και τις εξελίξεις στην παγκόσμια τουριστική αγορά.

· Δημιουργούνται προϋποθέσεις άμεσης συνεργασίας για τις ειδικές μορφές τουρισμού και για την ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις τουριστικές επενδύσεις, τις επενδυτικές ευκαιρίες και τα προγράμματα κινήτρων στις δύο χώρες.

· Προβλέπει τη συντονισμένη συμμετοχή των Εθνικών Τουριστικών Αρχών Ελλάδας και Ισραήλ σε εκθέσεις, σεμινάρια και άλλες εκδηλώσεις προώθησης του τουρισμού.

· Προωθεί την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον κλάδο του τουρισμού.

· Προωθεί την ανταλλαγή πληροφοριών και πρακτικής εμπειρίας στον τομέα της τουριστικής καινοτομίας και ψηφιοποίησης προς όφελος των μικρομεσαίων και νεοφυών επιχειρήσεων, καθώς και στον τομέα της τουριστικής εκπαίδευσης-επαγγελματικής κατάρτισης.

· Προβλέπει συντονισμένη εκπροσώπηση Ελλάδας και Ισραήλ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, καθώς και άλλων διεθνών τουριστικών οργανισμών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ του κ. Μητσοτάκη με τον ισραηλινό ομόλογό του μπήκε και η διευκόλυση των ταξιδιών μέσω του πιστοποιητικού εμβολιασμού, που έχει προτείνει ο κ. Μητσοτάκης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το “πράσινο διαβατήριο” είναι η συμφωνία με τους Ισραηλινούς με την οποία οι Ισραηλινοί, που θα έχουν εμβολιαστεί, όταν αρθούν οι περιορισμοί στις πτήσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στην χώρα μας δίχως οποιονδήποτε περιορισμό.

Η έκπληξη με τη νέα θεραπεία

Στη συνάντηση των δυο πρωθυπουργών προέκυψε και μια συνεργασία για μια νέα θεραπεία για τον κορωνοιό, που δεν είχε προβλεφθεί.

Πριν από τη συνάντηση του με τον κ. Μητσοτάκη, ο κ. Νετανιάχου είχε συνάντηση με τον Ισραηλινό καθηγητή Nadir Erber, υπεύθυνο της θεραπείας για τον κορωνοϊό που αναπτύσσεται στο Ιατρικό Κέντρο Ichilov του Τελ Αβίβ με βάση την ουσία EXO-CD24. Ο υπεύθυνος του παρέδωσε και ένα φιαλίδιο.

Ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε περισσότερες πληροφορίες για το νέο φάρμακο, το οποίο είναι εισπνεόμενο και δήλωσε την πρόθεση της Ελλάδας να συμμετάσχει και η χώρα μας στις κλινικές δοκιμές, κάτι που έχουν ζητήσει αρκετές ακόμη χώρες. Σήμερα θα υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα με τον Ισραηλινό καθηγητή Nadir Erber προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα.

Στις διευρυμένες συνομιλίες από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ, Παναγιώτης Σαρρής και η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού, πρέσβης Ελένη Σουρανή.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here