Προέλευση κορωνοϊού: «Εξαιρετικά απίθανο να ξέφυγε ο κορωνοϊός από εργαστήριο» (vid)

0
18

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη τύπου των εκπροσώπων του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και των επικεφαλής της εθνικής επιτροπής Υγείας της Κίνας, σχετικά με τη μεγάλη έρευνα της task force του ΠΟΥ για την προέλευση του κορωνοϊού.

Στη συνέντευξη μιλά ο Πίτερ Μπεν Εμπαρέκ, ειδικός του ΠΟΥ για τη διατροφική ασφάλεια και τις ζωονόσους και πρόεδρος της ερευνητικής ομάδας μαζί με την ιολόγο Μάριον Κόπμανς, που είναι μέλος της ομάδας.

Ο Λιάνγκ Ουανιάν, επικεφαλής της επιτροπής ειδικών για την Covid-19 στην κινεζική Εθνική Επιτροπή Υγείας είναι επίσης παρών στη συνέντευξη.

Σύμφωνα με τον Λιάνγκ Ουανιάν, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα ο ιός που προκαλεί την COVID-19 να έκανε πρώτα την εμφάνισή του αλλού και να ανακαλύφθηκε μετά στην περιοχή της Ουχάν.

Ο επικεφαλής σημείωσε επίσης πως τα – μέχρι στιγμής – δείγματα που πάρθηκαν από σπηλιές νυχτερίδων αλλά και από άλλα μέρη που ζουν ζώα ύποπτα για τη μετάδοση του ιού, δεν έχουν βγει θετικά στον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19.

Ο Πίτερ Μπεν Εμπαρέκ επισήμανε πως ο στόχος της έρευνας ήταν να δουν αν υπάρχει «προηγούμενο» με την COVID-19 και αν κυκλοφορούσε πριν τον Δεκέμβριο του 2019, όπου και συνέβη το πρώτο ξέσπασμα.

Σύμφωνα με τον Εμπαρέκ, η ομάδα του ΠΟΥ δεν βρήκε αποδεικτικά στοιχεία πως υπήρχαν ξεσπάσματα του ιού πριν από τον Δεκέμβριο του 2019 στην Ουχάν ή αλλού.

Παρόλα αυτά, βρέθηκαν αποδείξεις πως υπήρξε ευρύτερη κυκλοφορία της νόσου εκτός του συμπλέγματος της αγοράς της Ουχάν τον Δεκέμβριο και προσέθεσε πως η τωρινή έρευνα στην περιοχή έφερε στο φως νέα στοιχεία για τον ιό, χωρίς, όμως, να αλλάξει δραματικά η εικόνα για την πανδημία.

Συνεχίζοντας, ο ειδικός του ΠΟΥ, είπε πως οι έρευνες συνεχίζουν να δείχνουν ότι η φυσική προέλευση του ιού είναι από τις νυχτερίδες, όμως είναι απίθανο τα συγκεκριμένα ζώα να βρέθηκαν στην Ουχάν.

Ο Εμπαρέκ έδωσε τέλος στα σενάρια σχετικά με διαρροή του ιού από εργαστηριακή μονάδα, χαρακτηρίζοντας το σενάριο ως «εξαιρετικά απίθανο».

Το δικαιολόγησε, λέγοντας, πως η ομάδα του ερεύνησε το Wuhan Institute of Virology (WIV) και πως αυτό εμφανίζεται σε καλή κατάσταση οπότε δεν είναι τόσο πιθανό να συνέβη ένα τόσο σοβαρό ατύχημα.

Ακόμη, υπογράμμισε πως η πορεία του ιού από ζώα προς την αγορά του Χουανάν μπορεί να είναι πολύ περίπλοκη και μπορεί να πήγε στην Κίνα εκτός συνόρων.

Σχετικά με τα πρώτα κρούσματα που συνδέονται με την αγορά του Χουανάν, ο ειδικός ανέφερε πως τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στις πρώτες δύο εβδομάδες του Δεκεμβρίου, που σημαίνει ότι μολύνθηκαν τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου.

Το χρονικό της έρευνας

Η ομάδα έφθασε στην Ουχάν στις 14 Ιανουαρίου και, έπειτα από δύο εβδομάδες καραντίνας, επισκέφθηκε σημαντικές εγκαταστάσεις, όπως η αγορά θαλασσινών της Χουανάν, όπου είχε εντοπιστεί η πρώτη γνωστή συστάδα μολύνσεων, καθώς και το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν, που είχε συμμετάσχει στην έρευνα για τον κορωνοϊό.

Μέλη της ομάδας έχουν επιδιώξει να μειώσουν τις προσδοκίες από την αποστολή, με τον ζωολόγο Πέτερ Νάζακ να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα στο Ρόιτερς πως ένας από τους στόχους τους ήταν «να προσδιορίσουν τα επόμενα βήματα για να καλυφθούν τα κενά».

Ένα άλλο μέλος της ομάδας, ο ειδικός στις λοιμώδεις νόσους Ντόμινικ Ντουάιερ, δήλωσε πως θα χρειαστούν πιθανόν χρόνια για να γίνει πλήρως κατανοητή η προέλευση της COVID-19.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν πως η Κίνα πρέπει να είναι περισσότερο ανοικτή όσον αφορά την κοινοποίηση δεδομένων και δειγμάτων, καθώς και την πρόσβαση σε ασθενείς, ιατρικό προσωπικό και εργαζομένους σε εργαστήρια. Το Πεκίνο κατηγόρησε στη συνέχεια την Ουάσιγκτον ότι πολιτικοποιεί μια επιστημονική αποστολή.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here