Πάνω από 650 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην Κούβα

0
22

Μειώθηκαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στα 653 τις προηγούμενες 24 ώρες όπως κατέγραψε χθες το υπουργείο Υγείας της Κούβας, με το σύνολο των μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό στη νήσο της Καραϊβικής να φθάνει τις 33.484.

Το ίδιο διάστημα, οι θάνατοι άλλων δύο ασθενών με την COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό της πανδημίας στο κράτος της Καραϊβικής σε 240 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Τα κρούσματα υποχώρησαν σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, όταν ξεπέρασαν δύο φορές τα χίλια, επίπεδο άνευ προηγουμένου στη χώρα των 11,2 εκατομμυρίων κατοίκων που μέχρι πρόσφατα χαρακτηριζόταν η καλή μαθήτρια της περιφέρειας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Πρέπει να περιμένουμε την εξέλιξη της επιδημίας τις επόμενες ημέρες, αλλά τα μέτρα ελέγχου που εφαρμόζονται θα πρέπει να αρχίσουν να φέρνουν θετικά αποτελέσματα», εκτίμησε ο Φρανσίσκο Ντουράν, επικεφαλής επιδημιολόγος του υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο, σημείωσε με ανησυχία ότι ο αριθμός των μολύνσεων παραμένει υψηλός μεταξύ των παιδιών: επιβεβαιώθηκαν «576 κρούσματα μέσα σε έξι ημέρες τον Φεβρουάριο», με τον ημερήσιο μέσο όρο να φθάνει «τα 96 παιδιά».

Ο κ. Ντουράν θύμισε ότι την 6η Φεβρουαρίου τέθηκε σε ισχύ το μέτρο της εξαήμερης υποχρεωτικής καραντίνας για όλους τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό που φθάνουν στη χώρα. Σκοπός είναι να αποτραπεί η εξάπλωση στη χώρα παραλλαγμένων στελεχών του νέου κορωνοϊού. Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα παραλλαγών του ιού, διαβεβαίωσε.

Την προηγουμένη, ο Φρανσίσκο Ντουράν επικαλούμενος μοντέλα που ανέπτυξαν ειδικοί του Πανεπιστημίου της Αβάνας εκτιμούσε πως ο ημερήσιος αριθμός μολύνσεων ίσως φθάσει στην κορύφωσή του στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου.

Η Κούβα κατάφερε να ελέγξει το πρώτο κύμα της πανδημίας πέρυσι, αλλά το δεύτερο την πλήττει σκληρά από τις αρχές της χρονιάς. Το άνοιγμα των συνόρων στις αρχές Νοεμβρίου και κατόπιν η μαζική άφιξη επισκεπτών από το εξωτερικό, πρωτίστως κουβανοαμερικανών που πήγαν να επισκεφθούν συγγενείς τους την περίοδο των εορτών, φαίνεται πως εκτροχίασαν την κατάσταση.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here