Οι ΗΠΑ θέλουν πενταετή συμφωνία

0
24

Πιο κοντά έρχεται η Ελλάδα με τις ΗΠΑ εγκαινιάζοντας ένα νέο πλαίσιο σχέσεων μετά τη νίκη του Τζο Μπάιντεν, και με το βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο βρίσκεται και η ικανοποίηση του χρόνιου αιτήματος των ΗΠΑ για πενταετή ανανέωση της συμφωνίας για τις βάσεις στη χώρα μας.

Η συμφωνία (MDCA) ανανεώθηκε το φθινόπωρο του 2019, αλλά το χρονικό πλαίσιο είναι ασαφές.

Το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής», έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ θα επανακάμψουν στην περιοχή, και, ως εκ τούτου, θα αναζητήσουν ισχυρά ερείσματα (ένα συμπέρασμα στο οποίο έχει καταλήξει και το ρωσικό ΥΠ.ΕΞ. σε ανάλυσή του την οποία παρουσιάσαμε στο προηγούμενο φύλλο). Ως εκ τούτου, η θέση της Ελλάδος θα είναι δυνάμει αναβαθμισμένη (εξαρτάται από την Αθήνα κυρίως, λένε οι διπλωμάτες), και η συνεργασία με τις ΗΠΑ θα γίνει στενότερη, με στόχο να προλάβει την στροφή της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα.

Ο Νίκος Δένδιας τονίζει σε συνομιλητές του την ανάγκη μακροπρόθεσμης προοπτικής στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, η οποία περνά μέσα από μία επικαιροποιημένη συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας.

Ίδια άποψη έχει και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος λέει σε συνομιλητές του ότι άρχισαν ήδη οι συζητήσεις.

Έτσι κι αλλιώς, όπως τονίζουν στρταιωτικές πηγές, με την υπάρχουσα συμφωνία παραχωρούνται στις ΗΠΑ μεγάλες στρατιωτικές διευκολύνσεις επί ελληνικού εδάφους και θαλασσών. Αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα καλύπτονται οι ανάγκες που θα προκύψουν από την αλλαγή πολιτικής της Ουάσινγκτον, η οποία θέλει να αποκτήσει ξανά κυρίαρχο ρόλο στις εξελίξεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αυτό που θα ζητήσει η χώρα μας από τις ΗΠΑ είναι, πρωτίστως, η συμφωνία για στρατιωτική συνδρομή στην περίπτωση που δεχθεί επίθεση από τρίτη χώρα, με στόχο να θωρακίσει περαιτέρω την ασφάλειά της. 

Παράλληλα, είναι έτοιμες οι προτάσεις για αύξηση κεφαλαίων για στρατιωτική βοήθεια, καθώς και για αποδέσμευση οπλικών συστημάτων από τα πλεονάζοντα των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Μέσα στη συμφωνία, πιθανότατα θα υπάρχει και πρόβλεψη για πρόσβαση στα αεροσκάφη F-35, με καλύτερους οικονομικούς όρους. Όπως εξηγούσε ανώτατος στρατιωτικός στη «ΒτΚ», εδώ και χρόνια η Αθήνα ζητάει από την Ουάσινγκτον την «αποδέσμευση» ορισμένων οπλικών συστημάτων, τα οποία, ωστόσο, οι ΗΠΑ αρνούνται να δώσουν, στο όνομα της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή μας. Όμως, σήμερα, οι ισορροπίες έχουν διαταραχθεί και η Ελλάδα θεωρεί ότι είναι ευκαιρία για την αναβάθμιση του οπλοστασίου της.

Σύμφωνα με πηγές της «ΒτΚ», η αμερικανική πρεσβεία κινήθηκε άμεσα τις τελευταίες εβδομάδες, και ζήτησε από την κυβέρνηση να τεθεί εκ νέου το θέμα της συμφωνίας. Το έδαφος ήταν γόνιμο, το Μαξίμου είχε, βέβαια, επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα ανατρέπονταν οι ισορροπίες με τη Μόσχα, αλλά εκτιμήθηκε ότι τα συμφέροντα της χώρας επέβαλαν μία στενότερη σχέση με τις ΗΠΑ. Στόχος της ελληνικής κυβέρνησης είναι να εκμεταλλευτεί και να αξιοποιήσει το ψυχρό κλίμα μεταξύ Άγκυρας και διοίκησης Μπάιντεν, να δεσμεύσει τις ΗΠΑ σε μια στενότερη συνεργασία αμοιβαία επωφελούς, και να προλάβει τις «κυβιστήσεις» του Ερντογάν στις σχέσεις του με την Ουάσινγκτον και το Ισραήλ, οι οποίες θεωρούνται σίγουρες. 

Ανώτερα κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι με τη διακυβέρνηση Μπάιντεν υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο αισιοδοξίας για συνεννόηση, ενώ σημείωναν ότι παρά τη θετική στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Πομπέο προσωπικά, n προσωπική σχέση Τραμπ – Ερντογάν επηρέαζε τη συνολική κατάσταση, σε βάρος της Ελλάδας. Θετικά αξιολογεί η κυβέρνηση, επίσης, ότι ο Μπάιντεν είναι γνώστης των ελληνοτουρκικών διαφορών, υποστηρικτής της Ελλάδας, ενώ οι «κακές γλώσσες» στις ΗΠΑ, λένε ότι ο Μπάιντεν δεν είναι απλώς γνώστης της περιοχής μας, αλλά, όπως στο πρόσφατο παρελθόν είχε αποκαλυφθεί, έχει και μεγάλα «οικογενειακά» συμφέροντα, ειδικά στην Κύπρο.

Ενοχλημένη η Μόσχα

Όπως είναι αναμενόμενο, οι πληροφορίες περί επικαιροποίησης της συμφωνίας με τις ΗΠΑ, ενόχλησαν τη Μόσχα. Η άρνηση του Πούτιν να επισκεφθεί την Ελλάδα τον Μάρτιο για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του ‘21, δεν είναι άσχετη και με αυτή την εξέλιξη, αν και υπάρχει και άλλος λόγος.

Οι Ρώσοι βλέπουν με προβληματισμό την Αθήνα να είναι έτοιμη να παράσχει ακόμα περισσότερες στρατιωτικές διευκολύνσεις στην Ουάσινγκτον.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών Αλεξάντρ Γκρουσκό, και η συνάντησή του με τον Δένδια, έδωσε στην Αθήνα μία πλήρη εικόνα της στάσης της Μόσχας και των λόγων που την οδηγούν σε αυτή την στάση. Ο Ρώσος αξιωματούχος τόνισε μεν ότι η Ρωσία θεωρεί ότι είναι θέμα της ελληνικής πλευράς η ανάπτυξη αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην Ελλάδα, αλλά θεωρεί πως μία φιλική χώρα δεν πρέπει να μπει στο γεωπολιτικό παιχνίδι που έχει στηθεί εναντίον της Ρωσίας.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here