Βγαίνει μπροστά η Ελλάδα με το βλέμμα στην πενταμερή

0
16


Κορυφαία προτεραιότητα για την ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση μιας συνολικής, βιώσιμης, λειτουργικής και αμοιβαία αποδεκτής λύσης. Το Κυπριακό αποτελεί ένα θέμα εθνικό. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η ελληνική διπλωματία κυρίως προς την πλευρά της Άγκυρας ενόψει και της πενταμερούς  συνάντησης, στην οποία και θα πάρει μέρος. 

Η λύση αποτελεί αναγκαία κίνηση συμμόρφωσης προς τη διεθνή νομιμότητα και πράξη δικαιοσύνης προς τον κυπριακό λαό.  Η Αθήνα -όπως και η Λευκωσία- παραμένει προσηλωμένη στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αυτές άλλωστε, είναι το μόνο συμπεφωνημένο και καθολικά δεσμευτικό πλαίσιο λύσης. Και ταυτόχρονα το θεμέλιο για την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.Αυτή ήταν και η βάση των συνομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Αναστασιάδη στην Λευκωσίας, σε ένα τετ α τετ που δεν άρεσε καθόλου στην Τουρκία. 

Όπως υπογραμμίζει και η πρόσφατη απόφαση 2561 του Συμβουλίου Ασφαλείας, μόνη βιώσιμη λύση είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με τα γνωστά απαράβατα χαρακτηριστικά: Πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στις αποφάσεις, ένα Κράτος με διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία, μία ιθαγένεια. Και με διασφάλιση της ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Το ίδιο πνεύμα απηχεί και το διαπραγματευτικό κεκτημένο των Ηνωμένων Εθνών, όπως αποτυπώθηκε στο ανακοινωθέν του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Βερολίνο, πριν από λίγους μήνες, κάτι που ουσιαστικά είναι το πολύτιμο αποτέλεσμα μιας πολυετούς, επίπονης διαπραγματευτικής προσπάθειας που πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθεί. Όλα αυτά τέθηκαν στο τραπέζι του προεδρικού Μεγάρου της Κύπρου σε μία συζήτηση προπαρασκευαστική των όσων θα ακολουθήσουν. 

Σε κάθε περίπτωση, αναμένοντας την οριστικοποίηση της πενταμερούς η στάση της Τουρκίας και του επικεφαλής των Τουρκοκυπρίων για λύση δύο Κρατών είναι ανεδαφική θέση και εκτός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών. Την απορρίπτουν όχι μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος, αλλά και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ευρωπαϊκή Ένωση.  

«Όσοι μιλούν για δύο Κράτη δεν ρώτησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου η Κύπρος εντάχθηκε ως ενιαίο Κράτος», ήταν τα λόγια του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πριν από λίγες ημέρες.

Συνεπώς, η Άγκυρα και ο κ. Tatar θα πρέπει να γνωρίζουν ότι επανέναρξη ενός ουσιαστικού διαλόγου νοείται μόνο εντός των υφιστάμενων και δεσμευτικών αυτών ορίων. Στοιχείο που αναμένεται να αναδείξει η Αθήνα το προσεχές διάστημα. Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here