Διαμαρτυρία κατοίκων της Ορεστιάδας για την επέκταση της δομής μεταναστών

0
21

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία της Ορεστιάδας με την συμμετοχή κάτοικων της πόλης και άλλων περιοχών οι οποίοι είναι αντίθετοι στην επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης μεταναστών στην περιοχή Φυλακίου.

Η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε την ώρα που εντός του Δημαρχείου Ορεστιάδας ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κι Ασύλου, Νότης Μηταράκης σε συνάντηση με τον Δήμαρχο, Βασίλη Μαυρίδη αλλά και τις άλλες δημοτικές παρατάξεις καθώς υπάρχει ομόφωνη απόφαση κατά της επέκτασης της δομής.

Κρατώντας πανό και πλακάτ που έγραφαν «Όχι στη δομή» κι ο «Έβρος δεν πέφτει», κάτοικοι της περιοχής εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο επέκτασης της υφιστάμενης δομής όπου σύμφωνα με αυτό θα μπορούν να φιλοξενηθούν περίπου 1.500 μετανάστες ενώ η επέκταση θα δομηθεί σε μια έκταση 72 στρεμμάτων.

Αποτέλεσμα εικόνας για ορεστιάδα

Η έξοδος του κ. Μηταράκη από το Δημαρχείο Ορεστιάδας συνοδεύτηκε από έντονες αποδοκιμασίες από το πλήθος ενώ κάποιοι πέταξαν προς το μέρος του μπουκάλια με νερό, καφέδες, αβγά και άλλα αντικείμενα.

Ο Δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης είπε ότι κατά την συνάντηση που είχε με τον κ. Μηταράκη στην οποία έδωσαν το «παρών» επίσης η επιτροπή αγώνα και δύο βουλευτές του νομού οι κ.κ. Κελέτσης και Δερμεντζόπουλος, «του εξέθεσαν και πάλι την άρνηση για επέκταση του ΚΥΤ στο Φυλάκιο» ενώ ανέφερε ότι ο υπουργός τους είπε ότι «σε μία με δύο εβδομάδες θα τους ανακοινώσει την τελική απόφαση για το θέμα». 

«Μας είπε ότι σε 1-2 εβδομάδες, το αργότερο εντός του μήνα θα ανακοινώσει την τελική κυβερνητική απόφαση κι ότι έλαβε σοβαρά υπόψη τα όσα του έχουμε πει» είπε ο κ. Μαυρίδης προσθέτοντας ότι «εμείς του επαναλάβαμε αυτά που έχουμε πει από την πρώτη στιγμή. Καμία νέα δομή, καμία επέκταση, μόνο βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών».

«Καταθέσαμε την ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη θέση μας για το θέμα και μέχρι να απαντήσει ο υπουργός ο αγώνας μας θα συνεχιστεί δηλαδή θα κάνουμε ενημερώσεις ξανά των κοινοβουλευτικών κομμάτων και μια σειρά ενεργειών που θα αποφασίσει η επιτροπή αγώνα» κατέληξε ο κ. Μαυρίδης.

Μεταξύ των συγκεντρωμένων έξω από το Δημαρχείο Ορεστιάδας ήταν και ο πρόεδρος του Συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα Έβρου», Πάρης Παπαδάκης μαζί με άλλους συλλόγους και πολίτες του Έβρου που στα γεγονότα του περασμένου Μαρτίου είχαν βοηθήσει με όλες τους τις δυνάμεις στην φύλαξη των συνόρων στις Καστανιές αλλά και κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο.

Αποτέλεσμα εικόνας για ορεστιάδα

«Κάναμε την συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Ορεστιάδας και τώρα ήρθαμε εδώ στο ΚΥΤ Φυλακίου το οποίο επισκέπτεται ο υπουργός. Εμείς ήρθαμε να βοηθήσουμε τον βόρειο Έβρο ήρθαμε από την Αλεξανδρούπολη 150 χιλιόμετρα μακριά και να διατρανώσουμε την αντίθεσή μας στην επέκταση του ΚΥΤ» είπε ο κ. Παπαδάκης.

Να σημειωθεί ότι η επέκταση της δομής φιλοξενίας μεταναστών θα γίνει σε μια έκταση 72 στρεμμάτων δίπλα από την υπάρχουσα (ΚΥΤ και ΠΡΟΚΕΚΑ) θα είναι κλειστή και ελεγχόμενη και θα περιλαμβάνει οικίσκους διαμονής για έως 750 άτομα συν τα άτομα που φιλοξενούνται στην υπάρχουσα δομή.

Θα έχει καταστήματα, χώρους εστίασης, ψυχαγωγίας, απασχόληση παιδιών, χώρους υγιεινής και άθλησης, ενώ θα δημιουργηθεί και δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης και μονάδα βιολογικού καθαρισμού.

Παράλληλα, θα αυξηθεί η δυναμική φιλοξενίας στο ΠΡΟΚΕΚΑ (σ.σ. Προαναχωρησιακό Κέντρο) στις 750 θέσεις, ενώ οι εργασίες κατασκευής, όπως έχει δηλώσει ο κ. Μηταράκης, θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν εντός του 2021.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here