Μόνο στο vradini.gr: Συνέντευξη του Προέδρου των Ευρωπαϊκών Λιγκών, Λάρς – Κρίστερ Όλσον

0
19


Στα 40 και πλέον χρόνια της δημοσιογραφικής μου καριέρας, είχα την τύχη να γνωρίσω ανθρώπους και ανθρώπους. Καλούς, μυστήριους, περίεργους, όλων των κατηγοριών.

Ο Σουηδός, Λάρς-  Κρίστερ Όλσον όμως,  τολμώ να πω ότι είναι ένας κύριος με Κ κεφαλαίο. Τον γνώρισα γύρω στο 2000 σ ένα από τα επαγγελματικά μου  ταξίδια στην Ελβετία. Τότε ήταν εκτελεστικός διευθυντής της ΟΥΕΦΑ, έχοντας βοηθό τον σημερινό Πρόεδρο της ΦΙΦΑ, Τζιάνι Ινφαντίνο . Με την εκλογή του Μισέλ Πλατινί το 2007 στο Ντύσελντορφ στην θέση του Προέδρου, παραιτήθηκε,  αφού ήταν πιο κοντά στον αείμνηστο, συμπατριώτη του, Λέναρτ Γιόχανσον. Οι δυο μας μείναμε και συνεχίζουμε να είμαστε φίλοι.

Μάνος Σταραμόπουλος
Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS
Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com, Mundo Deportivo

Ο κ. Όλσον αφού διέκοψε για ένα μικρό χρονικό διάστημα την επαφή του με το ποδόσφαιρο,καθώς αντιμετώπισε κι ένα πρόβλημα με την υγεία του, το οποίο ξεπέρασε, επέστρεψε στα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Ανέλαβε επικεφαλής του επαγγελματικού πρωταθλήματος στην Σουηδία (πριν είχε εργασθεί και ως σύμβουλος εταιρείας πληροφορικής) και έγινε γενικός γραμματέας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα έγινε και πρόεδρος των Ευρωπαικών Λιγκών που είναι και σήμερα, με έδρα την Νυόν, ώστε να είναι και κοντά στην ΟΥΕΦΑ, της οποίας αποτελεί και μέλος της Εκτελεστικής της επιτροπής.

Πρόσφατα λοιπόν και πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στην ηγεσία των Ευρωπαικών Λιγκών και την ΟΥΕΦΑ, όπου συνομίλησε ο κ. Όλσον με τον ομόλογό του , Σλοβένο, Αλεξάντερ Τσεφερίν. Ο τελευταίος του προσέφερε όπως είχε πει από τον Δεκέμβριο σε «μυστική τηλεδιάσκεψη» στον πρόεδρο της ECA (Ευρωπαική Ομοσπονδία συλλόγων) Αντρέα Ανιέλι αύξηση των ομάδων του Τσάμπιονς Λιγκ από 32 σε 36 για την μεθεπόμενη 3ετία 2024-27 καθώς το πλάνο 2021-2023 έχει ήδη κλείσει.

Λογικό ήταν λοιπόν να επικοινωνήσουμε μαζί του και να έχουμε μία αρκετά ενδιαφέρουσα θέλουμε να πιστεύουμε συνομιλία, για όλα τα επίμαχα θέματα του Ευρωπαικού και διεθνούς ποδοσφαίρου:

Καταρχάς θέλω να πιστεύω ότι πλέον οι σχέσεις ΟΥΕΦΑ και Ευρωπαϊκών Λιγκών είναι ίσως στο καλύτερο σημείο των επαφών τους…

«Ναι, νομίζω ότι έχετε δίκιο. Έχουμε τώρα μια καλή σχέση και συνεργαζόμαστε καλά. Στην πράξη παρατηρήθηκε τώρα όταν έχουμε αντιμετωπίσει όλες τις δυσκολίες στην πανδημία Covid-19 μαζί. Εξακολουθεί να είναι πιθανό να έχουμε διαφορετικές απόψεις σε ορισμένα θέματα, αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα όσο σέβονται ο ένας τον άλλον».

Η νέα μορφή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Μάθαμε ότι η ΟΥΕΦΑ σας έχει προτείνει μερικές αλλαγές της μορφής του Τσάμπιονς Λιγκ από το μεθεπόμενο τριετές πλάνο 2024 και έπειτα. Τι ακριβώς προτείνει, μπορείτε να αναλύσετε;

«Η UEFA προτείνει μια νέα μορφή για τους αγώνες των συλλόγων. Πιστεύουμε ότι είναι μια καλή μορφή, αλλά έχει κάποιες μικρές προσαρμογές, ώστε να μην γίνει αρνητικό για τους εγχώριους αγώνες. Αυτό συζητάμε τώρα για να δούμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα».

Πόσο πιθανό βλέπεις να παίρνουν κατά κάποιο τρόπο όπως στο τένις «κάρτα ελευθέρας συμμετοχής» ομάδες που είχαν συνεχή παρουσία τα προηγούμενα 10 ή και παραπάνω χρόνια στο Τσάμπιονς Λιγκ, ή να έχουν μεγάλες επιτυχίες παλαιότερα (Αγιαξ, Μίλαν κ.ά).

«Όλες οι προκρίσεις των ομάδων θα προέρχονται μέσω των εγχώριων πρωταθλημάτων, οπότε δεν θα υπάρχουν μπαλαντέρ στη διοργάνωση».

 Ακούμε και διαβάζουμε για το περίφημο «Ελβετικό σύστημα», πως ακριβώς θα λειτουργήσει αυτό στο Τσάμπιονς Λιγκ, κι αν θα εφαρμοσθεί μετά και στις άλλες δύο διοργανώσεις…

«Πιστεύω ότι το ελβετικό σύστημα θα εφαρμοστεί και στις τρεις διοργανώσεις  και πιστεύουμε ότι είναι εντάξει. Δυστυχώς, είναι πολύ περίπλοκο να περιγράψουμε το σύστημα με λίγα λόγια εδώ, αλλά θα είναι πιο ωραίο  και θα δώσει πιο ενδιαφέροντες αγώνες, καθώς δεν υπάρχουν παραδοσιακοί αγώνες στην φάση των ομίλων ,  όπου οι ισχυρές  ομάδες,  συχνά προκρίνονται πολύ πριν ολοκληρωθούν οι αγώνες».

Τα εθνικά πρωταθλήματα, με την αύξηση τώρα των αγώνων θα αντιμετωπίσουν προβλήματα;

«Η λίστα πρόσβασης, κατ’αρχήν, θα είναι ίδια με τη σημερινή».

Πριν λίγο καιρό μιλάγαμε για μείωση του αριθμού των αγώνων και σε παιχνίδια  της εθνικής ομάδας, ώστε να μην κουράζονται υπερβολικά οι ποδοσφαιριστές…

«Η νέα πρόταση σημαίνει περισσότερους αγώνες για τις ομάδες στο Champions League αλλά πιθανώς όχι στο Europa League και στο Conference League. Δεν υπάρχουν προτάσεις για αλλαγή του διεθνούς ημερολογίου, οπότε θα πρέπει να υπάρχουν λιγότερα εθνικά παιχνίδια».

Πόσο πιθανό είναι στο μέλλον να έχουμε τελικά την δημιουργία της Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας που τόσο οραματίζονται αρκετές σπουδαίες ομάδες;

«Ελπίζω ότι δεν θα έρθει ποτέ,  γιατί θα καταστρέψει το ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο και θα έκανε το ποδόσφαιρο πολύ βαρετό σε επίπεδο συλλόγων. Αυτό το νέο μοντέλο για τις διοργανώσεις της  UEFA ελπίζουμε να σταματήσει αυτές τις ιδέες».

Η πανδημία πόσο μεγάλα προβλήματα έχει παρουσιάσει στο ευρωπαικό ποδόσφαιρο και τι μπορεί να γίνει για να καλύψουν οι ομάδες μέρος των απωλειών τους;

«Πολύ μεγάλα προβλήματα. Αυτή η πανδημία ήταν ίσως η πιο σοβαρή απειλή για το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο και θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να θεραπευτεί. Αυτό ισχύει για όλο το εγχώριο και διεθνές ποδόσφαιρο. Οι σύλλογοι υποφέρουν σε όλες τις χώρες, αλλά νομίζω ότι το ποδόσφαιρο θα επιβιώσει επίσης από αυτή την μεγάλη κρίση».

Να λειτουργήσουν τα εμβόλια

Για τις εφετινές διοργανώσεις , προβλέπετε ξανά να διεξαχθούν παιχνίδια κεκλεισμένων των θυρών σε Τσάμπιονς , Γιουρόπα και Ευρωπαικό πρωτάθλημα;

«Νομίζω ότι έχουμε δείξει ότι μπορούμε να παίξουμε ποδόσφαιρο σε ένα ασφαλές περιβάλλον αφού έχουμε εισαγάγει πολύ αυστηρούς κανόνες και πρωτόκολλα για τους αγώνες, ώστε να μπορούμε να συνεχίσουμε τα παιχνίδια.  Μια πιο δύσκολη ερώτηση είναι πότε οι θεατές μπορούν να επιστρέψουν στα στάδια. Ελπίζω να συμβεί αυτό το καλοκαίρι, ώστε να μπορεί να παιχτεί το EURO και να ξεκινήσει η νέα σεζόν 2021/22 με σωστό τρόπο. Ας ελπίσουμε ότι τα εμβόλια λειτουργούν».

Γνωρίζουμε ότι τον Απρίλιο αποχωρείτε από την προεδρία των Ευρωπαικών Λιγκών και από την Εκτελεστική επιτροπή της ΟΥΕΦΑ, λόγω ορίου ηλικίας. Θα παραμείνετε στο χώρο του ποδοσφαίρου που τόσο τον αγαπάτε και με την εμπειρία σας μπορείτε να βοηθήσετε;

«Δεν έχω κάνει συγκεκριμένα σχέδια για το τι πρέπει να κάνω,  αφού έχω εργασθεί σε αρκετές  διαφορετικές θέσεις στο ποδόσφαιρο. Πρέπει να δούμε τι θα συμβεί…»

Ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνομιλία μας.Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here