Ποια είναι η πόλη που οι κάτοικοι ζουν κάτω από τη γη;

0
18

Υπάρχει μια πόλη στη Έρημο της Νότιας Αυστραλίας που δεν μοιάζει με καμία άλλη, ενώ πολλοί θα πουν ότι θυμίζει σκηνικό μεγάλης χολιγουντιανής παραγωγής. Το όνομά της είναι Coober Pedy και είναι γνωστή για το αλλόκοτο τοπίο της με την κοκκινωπή απόχρωση.

Αλλά επίσης ξεχωρίζει και για έναν άλλον λόγο… και αυτός είναι ότι οι περισσότεροι κάτοικοί της έχουν χτίσει τα σπίτια τους κάτω από την επιφάνεια της γης. Εδώ οι θερμοκρασίες, ακόμη και υπό σκιά, αρκετές φορές ξεπερνούν τους 50 βαθμούς Κελσίου, με την ζωή επί της γης να μοιάζει με κατόρθωμα.

Έτσι, οι κάτοικοί της αναζητώντας ανακούφιση από τη ζέστη -και τις ψυχρές χειμωνιάτικες νύχτες της ερήμου- ανακάλυψαν τον τρόπο για να κάνουν την ζωή στην πόλη τους λίγο πιο εύκολη και δροσερή. Γι΄αυτόν ακριβώς το λόγο επέλεξαν να χτίσουν τα σπίτια τους μέσα στη γη, όπου οι θερμοκρασίες είναι σίγουρα πιο ανθρώπινες απ’ ό,τι στην επιφάνεια. Η μέση θερμοκρασία, μάλιστα, σε αυτά καθόλη τη διάρκεια του χρόνου κυμαίνεται γύρω στους 23 βαθμούς. Το αποτέλεσμα;

Μια ολόκληρη κοινότητα από ολόκληρα δωμάτια, βιβλιοπωλεία, μπαρ, ακόμη και εκκλησίες, μουσείο και ξενοδοχείο να είναι εγκατεστημένα στους σκαλισμένους υπόγειους τοίχους του Coober Pedy. Μάλιστα, για τους αμέριμνους επισκέπτες υπάρχουν και αντίστοιχες πινακίδες που προειδοποιούν για διάφορες βαθιές τρύπες κατά μήκος της έκτασης της πόλης.

Η πόλη είναι γνωστή, επίσης, και ως «παγκόσμια πρωτεύουσα του οπαλίου», λόγω των μεγάλων ποσοτήτων οπαλίου που εξορύσσονται στην έκτασή της. Στην ουσία πρόκειται για ένα τεράστιο ορυχείο οπαλίου, καθώς εκτιμάται ότι το 70% της συνολικής ποσότητας οπαλίου που εξορύσσεται παγκοσμίως, προέρχεται από εδώ.

Πώς εξηγείται αυτό; Πριν από περίπου 150 εκατομμύρια χρόνια, το Coober Pedy καλύφθηκε από τον ωκεανό και όταν το νερό υποχώρησε, τα αμμώδη ορυκτά διοξειδίου του πυριτίου από τον πυθμένα παρέμειναν στις βραχώδεις ρωγμές και τις κοιλότητες και με την πάροδο του χρόνου σταθεροποιήθηκαν δημιουργώντας πολύχρωμους πολύτιμους λίθους, τον οπαλίτη.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here