ΗΠΑ: Eκτός της λίστας των τρομοκρατικών οργανώσεων οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης

0
20

Μία ακόμη απόφαση της διοίκησης Τραμπ ακυρώνεται από τη νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, καθώς η Ουάσινγκτον προχωράει σε αφαίρεση από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων το κίνημα των σιιτών ανταρτών Χούθι της Υεμένης.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ενημέρωσε την Παρασκευή το Κογκρέσο για την πρόθεσή του να αφαιρέσει τους Χούθι αντάρτες από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων. Το μέτρο θα εφαρμοστεί άμεσα, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.  

Οι Χούθι χαρακτηρίστηκαν τρομοκρατική οργάνωση την παραμονή της αποχώρησης του Ντόναλντ Τραμπ από την εξουσία. Οργανώσεις είχαν εκφράσει ανησυχία ότι αυτή η κίνηση θα καθιστούσε αδύνατη τη χορήγηση βοήθειας στην εμπόλεμη χώρα όπου σύμφωνα με τον ΟΗΕ εκτυλίσσεται η χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.  

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Στεφάν Ντουζαρίκ χαιρέτισε την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κρίνοντας ότι «θα ανακουφίσει εκατομμύρια Υεμενίτες που εξαρτώνται από την ανθρωπιστική βοήθεια και από τα εισαγόμενα εμπορεύματα προκειμένου να καλύψουν βασικές ανάγκες για την επιβίωσή τους».  

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι τερματίζει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις επιχειρήσεις της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία στην Υεμένη. Η σύρραξη στη χώρα από πολλούς θεωρείται πόλεμος μέσω ενδιαμέσων ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Το 80% του πληθυσμού της χώρας χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια.   Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε πως η αφαίρεση των Χούθι από τη μαύρη λίστα δεν αλλάζει την άποψη της κυβέρνησης Μπάιντεν για τις «καταδικαστέες» ενέργειες των ανταρτών.

vradini.gr


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here