Υπόγειος πάγος προκαλεί εκτεταμένες καταβόθρες στον πλανήτη Άρη

0
16


Μια ομάδα ερευνητών που σχετίζονται με την αναζήτηση της εξωγήινης νοημοσύνης της NASA ανέπτυξε μια νέα θεωρία σχετικά με τη μεταβαλλόμενη άμμο που είναι ορατή στον Άρη, με πιθανές επιπτώσεις για τον μελλοντικό ανθρώπινο αποικισμό.

Με επικεφαλής την επιστήμονα Τζάνις Μπίσοπ του SETI Institute, η νέα αυτή θεωρία υποδηλώνει ότι υπάρχει ένα λεπτό στρώμα πάγου νερού ακριβώς κάτω από την επιφάνεια ενός μεγάλου άγονου τοπίου του Άρη.

Αυτός ο πάγος θερμαίνεται κάτω από το φως του ήλιου και χαλαρώνει τα επιφανειακά συντρίμμια, καθιστώντας εύκολο στις πολλές καταιγίδες του Κόκκινου Πλανήτη να τα μεταφέρουν σε μεγάλες αποστάσεις.

Οι υπόγειες αλληλεπιδράσεις μεταξύ του πάγου νερού, των αλάτων χλωρίου και των θειικών αλάτων δημιουργούν τεράστιες καταβόθρες, προσθέτοντας ακόμη περισσότερες προκλήσεις στην ανθρώπινη φιλοδοξία περί κατοίκησης του ήδη απαιτητικού πλανήτη, μετατρέποντας το τοπίο σε τεράστιους, σκονισμένους βάλτους.

Τα δεδομένα του πειράματος επιστημονικής απεικόνισης υψηλής ανάλυσης από το Mars Reconnaissance Orbiter επιβεβαίωσαν ότι οι εποχικές «πλημμύρες», εμφανίζονται σε πλαγιές που βλέπουν στον ήλιο. 

Στη συνέχεια, η ομάδα διεξήγαγε εργαστηριακά πειράματα με ανάλογα εδάφη που θυμίζουν τον Άρη και που ελήφθησαν από ορισμένες από τις λιγότερο αφιλόξενες ζώνες της Γης, όπως η έρημος Atacama και η Ανταρκτική, για να δουν τι αντίκτυπο θα είχαν τα άλατα και τα θειικά χλώρια στην ακεραιότητά τους, ακόμη και στις χαμηλές θερμοκρασίες που βρέθηκαν την επιφάνεια του Άρη.

Το έδαφος μετατράπηκε σε λασπώδη πάγο κοντά στους -50 βαθμούς Κελσίου, δίνοντας τη θέση σε περισσότερους «ελεύθερα» στρώματα πάγου μεταξύ -40 και -20 βαθμούς Κελσίου.

Ο πλανήτης εξακολουθεί να είναι μάλλον ενεργός και εξελισσόμενος, δημιουργώντας νέες προκλήσεις στους μελλοντικούς αποίκους και αστροβιολόγους από τη Γη.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here