Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε αφοσιωμένοι μεταρρυθμιστές

0
21

Τα δύο μεγάλα στοιχήματα της χώρας περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εν μέσω πανδημίας. Ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση του συνεδρίου «Europe 2021» επεσήμανε πόσο σημαντικές είναι οι μεταρρυθμίσεις που αλλάζουν την εικόνα της Ελλάδας και όπως είπε οι αυτές θα συνεχιστούν παρά την πανδημία.

Ο πρωθυπουργός στη συγκεκριμένη εκδήλωση που συντόνισε η επικεφαλής του τμήματος διεθνών ειδήσεων της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, Νικόλ Μπαστιάν, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Θέλουμε να αλλάξουμε το αφήγημα για την Ελλάδα. Κάτι που σχετίζεται ιδιαίτερα και με τη σχέση Ελλάδας-Γερμανίας.

Την τελευταία δεκαετία ήταν μια συγκρουσιακή σχέση. Με αντάλλαγμα χρήματα που δίνονταν μέσω προγραμμάτων για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας μας ζητούσαν να κάνουμε μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεν πιστέψαμε ποτέ. Όλα αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν».

Ο κ. Μητσοτάκης προέκρινε δύο σημαντικούς τομείς που θα αναδείξουν την Ελλάδα στη νέα εποχή. Η ενεργειακή αναβάθμιση της χώρας και ο ψηφιακός μετασχηματισμός που ήδη ο αρμόδιος υπουργός Κυριάκος Πιερρακάκης έχει θέσει τον πήχη πολύ ψηλά.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «Έχουμε αρκετά. Έχουμε τέσσερις βασικές προτεραιότητες σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης: Πράσινη μετάβαση, ψηφιακός μετασχηματισμός, έμφαση στις ιδιωτικές επενδύσεις και μεγάλη έμφαση σε προσόντα, δεξιότητες, εκπαίδευση και κατάρτιση. Αυτές είναι όλες πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Ήδη εφαρμόζουμε ένα πρόγραμμα για τον εκσυγχρονισμό των κτιρίων.

Η ενεργειακή αποδοτικότητα είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα. Έχουμε σχετικά παλιά κτίσματα. Μπορούμε να επωφεληθούμε από τις νέες τεχνολογίες. Πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται κατασκευάζονται στην Ελλάδα.

Έχουμε μια δραστήρια βιομηχανία κατασκευαστικών υλικών στην Ελλάδα και βεβαίως αυτά είναι έργα εντάσεως εργασίας. Δημιουργούμε πολλές θέσεις εργασίας και μειώνουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κτιρίων, ενώ ταυτόχρονα βοηθάμε νοικοκυριά με χαμηλούς λογαριασμούς ενέργειας και ηλεκτρισμού. Διαθέτουμε πάνω από 3 δισ. σε αυτό το πρόγραμμα.

Ένα δεύτερο πολύ σημαντικό πρόγραμμα που έχουμε ήδη αρχίσει να εφαρμόζουμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού κράτους. Όπως γνωρίζετε, το ελληνικό κράτος ήταν και σε σημαντικό βαθμό παραμένει ιδιαίτερα γραφειοκρατικό. Χρησιμοποιήσαμε την πανδημία ως μια ευκαιρία να προσφέρουμε μια σειρά ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες.

Μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού αναμορφώνουμε τον ιστό του ελληνικού κράτους. Αν δει κανείς το πρόγραμμα εμβολιασμού μας είναι καθαρά ψηφιακό και ουσιαστικά εμείς πάμε στον τελικό χρήστη. Δεν τους ζητάμε να επικοινωνήσουν αυτοί με εμάς. Τους στέλνουμε ένα sms και επικοινωνούμε απευθείας μαζί τους. Κλείνουν το ραντεβού τους ηλεκτρονικά και η διαδικασία προχωράει απρόσκοπτα».

Όλα αυτά φυσικά εν μέσω πανδημίας που σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός θα τηρήσει σε ότι αφορά το στοίχημα της «επόμενης ημέρας» με βάσει τις δεσμεύσεις της προεκλογικά, οπότε οι μεταρρυθμίσει θα συνεχιστούν έστω και αν η χώρα λόγω κορωνοϊού βρίσκεται στο «κόκκινο».


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here