Τα σχέδια της κυβέρνησης μετά από τον τετραψήφιο αριθμό κρουσμάτων

0
26

Τα τετραψήφια νούμερα των νέων κρουσμάτων που ανακοινώθηκαν τις δύο τελευταίες ημέρες έχουν σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση, που σε καμία περίπτωση δεν θέλει να ζήσει καταστάσεις Νοεμβρίου και πίεση στις ΜΕΘ, κυρίως στην Αττική.

Ειδικότερα αρκετοί επιδημιολόγοι εξετάζοντας την μεγαλύτερη ταχύτητα που μεταδίδεται η βρετανική μετάλλαξη του ιού υποστηρίζουν ότι ανάλογη ταχύτητα πρέπει να έχουν τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης στην λήψη και άλλων μέτρων.

Η αυριανή μέρα θεωρείται ως πιο κρίσιμη μέρα γιατί τότε θα ληφθούν οι αποφάσεις για πιθανόν περισσότερα περιοριστικά μέτρα. Πάντως μέχρι χθες, παρά τα φημολογούμενα σενάρια, από το Μέγαρο Μαξίμου υποστήριζαν, ότι η κατάσταση δεν δικαιολογούσε νέο σκληρότερο lockdown. Αφήνουν ωστόσο και ένα παράθυρο για τα δεδομένα τα οποία θα έχουν σήμερα και αύριο, εξηγώντας ότι η κατάσταση είναι δυναμική και τα δεδομένα αλλάζουν από στιγμή σε στιγμή.

Οι απόψεις διίστανται ωστόσο. Ένα μέτρο που έχει πέσει στο τραπέζι για απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6μ.μ. – 5 π.μ. στην Αττική αντί για τις 9 μμ.-5 π.μ. που είναι σήμερα δεν φαίνεται να προχωρά καθώς από την κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα και ίσως φαινόμενα συνωστισμού λόγω του υπερπληθυσμού της πρωτεύουσας.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα πισωγυρίσματα με τα σχολεία και την αγορά, στο Μέγαρο Μαξίμου δεν το επιθυμούν, αλλά δεν μπορούν και να το αποκλείσουν. Πάντως το μέλος της Επιτροπής των Λοιμοξιολογων κ. Εξαδάκτυλος, υποστηρίζει ότι για την αύξηση του ιικου φορτίου οφείλεται το άνοιγμα των σχολείων.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΚΑΤ

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν είναι τυχαία η σημερινή πρωινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις νέες κλίνες ΜΕΘ του νοσοκομείου ΚΑΤ, που είναι δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Όπως υποστηρίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, οι κλίνες εντατικής θεραπείας έχουν αυξηθεί από 565 σε 1.303, εκ των οποίων οι 667 διατίθενται για ασθενείς με Covid-19 και οι υπόλοιπες 636 για κάθε άλλη πάθηση.

Οι πολίτες που χρειάζονται βοήθεια εισάγονται σε ΜΕΘ χωρίς αναμονή, παρά τις πρόσθετες ανάγκες που έχει προκαλέσει η πανδημία, ενώ προηγούμενα χρόνια, όταν το ΕΣΥ δεν αντιμετώπιζε ανάλογη υγειονομική κρίση, 30-35 άτομα βρίσκονταν σε λίστα αναμονής. Με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το σύστημα θα ενισχυθεί με περαιτέρω 120 κλίνες ΜΕΘ, από τις 174 που έχει συνολικά δωρίσει.

Διασφαλίστηκε επίσης ο απαραίτητος εξοπλισμός, το προσωπικό και η εκπαίδευσή του και για τα επόμενα πέντε χρόνια. Έχουν γίνει 9.000 προσλήψεις επικουρικού προσωπικού τους τελευταίους μήνες και χιλιάδες εξ αυτών θα παραμείνουν στο ΕΣΥ με συμβάσεις αορίστου χρόνου.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here