Κορωνοϊός: Ανησυχούν οι ειδικοί – Oι τέσσερις παράγοντες που θα κρίνουν πιο σκληρά μέτρα

0
24

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην κυβέρνηση και στους ειδικούς επιστήμονες η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού με τα περισσότερα από αυτά να σημειώνονται στην Αττική.

Πολλές περιοχές βρίσκονται στο «κόκκινο» και ήδη αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, τότε στο τραπέζι βρίσκονται και περαιτέρω περιοριστικά μέτρα.

Η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου υγείας θα εξετάσει την Παρασκευή όλα τα δεδομένα που θα έχει στην κατοχή της και αν τα κρούσματα έχουν διπλασιαστεί τότε δεν αποκλείεται η λήψη δραστικών μέτρων με περιορισμούς ανάλογους με εκείνους που είχαν ληφθεί στην πρώτη πανδημία του περασμένου Μαρτίου σχεδόν έναν χρόνο πριν.

Οι παράγοντες που θα κρίνουν τη λήψη νέων μέτρων είναι τέσσερις:

Η αύξηση των κρουσμάτων, η μεταδοτικότητα του ιού, ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία αλλά και ο αριθμός των κρουσμάτων.
Αν αυτοί οι τέσσερις παράγοντες «μεταλλαχθούν» με χειρότερα στοιχεία, τότε ασφαλώς η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να λάβει και νέα μέτρα, προκειμένου να περιορίσει τη μετάδοση του ιού.

Μερικά από τα άμεσα μέτρα που συζητούνται είναι οι αλλαγές στο ωράριο των καταστημάτων, η επέκταση της απαγόρευσης κυκλοφορίας πριν από τις 9 το βράδυ καθώς και η επέκταση της τηλεργασίας στις επιχειρήσεις.

Εξάλλου από χθες έχουν ενεργοποιηθεί «τσουχτερά» πρόστιμα σε εκείνους που συνωστίζονται έξω από καταστήματα καφέ κάνοντας χρήση του take away με στόχο την αποφυγή παρόμοιων πράξεων.

Ο υπουργός υγείας Β. Κικίλιας που σήμερα αναμένεται να ενημερώσει μαζί με τους κ.κ. Τσιόδρα, Αρκουμανέα και Χαρδαλιά την ελληνική βουλή για την εξέλιξη της πανδημίας και την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, δεν κρύβει την ανησυχία του και για την μετάλλαξη του ιού αλλά και για το γεγονός ότι ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μειώνεται.

«Κάθε μέρα αξιολογούμε τα δεδομένα και το γενικευμένο lockdown θα μπει στο τραπέζι εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δυσκολέψουν», αναφέρει την ίδια ώρα ο υφυπουργός πολιτικής προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος τονίζει πως «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πίσω από το γενικό lockdown υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες».

Ο ίδιος διαμηνύει από τώρα ότι «Πάσχα δεν θα κάνουμε ούτε φέτος όπως είχαμε μάθει».

Την ανησυχία του δεν κρύβει και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης ο οποίος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να φτάσουμε στα 2.000 κρούσματα κορωνοϊού την ημέρα περί τα μέσα Μαρτίου, με το σύστημα υγείας ασφαλώς να πιέζεται σημαντικά.

Παρ όλα αυτά, οι επιδημιολόγοι θέλουν να είναι αισιόδοξοι για τις αντοχές του ΕΣΥ που προς το παρόν η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid της χώρας κυμαίνονται περίπου στο 65%.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here