Γενς Σπαν: «Δεν μπορούμε να παράγουμε περισσότερα εμβόλια μόνο μέσω μιας συνόδου κορυφής»

0
25

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν υψηλές απαιτήσεις για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές εταιρείες που τα παράγουν.

Ο χριστιανοδημοκράτη (CDU) πολιτικός μάλιστα κάνει αυτές τις δηλώσεις λίγο πριν τη διάσκεψη κορυφής και τη συνάντηση της κυβέρνησης και των κυβερνήσεων των κρατιδίων με τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Bild», ο Σπαν κατέστησε σαφές ότι δεν περιμένει συγκεκριμένες αποφάσεις. «Δεν μπορούμε να παράγουμε περισσότερα εμβόλια μόνο μέσω μιας συνόδου κορυφής. Με τις συνεχείς απαιτήσεις για περισσότερες δόσεις εμβολιασμού, η παραγωγή δεν θα επιταχυνθεί», είπε.

Ο Σπαν είπε επίσης ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μπορεί να παράσχει στα κρατίδια μόνο τις πληροφορίες σχετικά με τις ποσότητες παράδοσης που της δίδονται από τους κατασκευαστές. Αυτό όμως συμβαίνει ήδη. Δεν κρύβουμε τα δεδομένα», πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.

Ταυτόχρονα, ο Σπαν τόνισε στην «Bild» ότι η σύνοδος κορυφής θα είχε νόημα ακόμη και χωρίς συγκεκριμένες αποφάσεις: «Έχει από μόνο του αξία το γεγονός ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια ενεργούν μαζί, έχουν κοινή αντίληψη, έχουν κοινό στόχο και έχουν κοινή, ρεαλιστική, άποψη για το τι είναι δυνατό να γίνει και τι δεν γίνεται».

«Δεν είναι απλή η παραγωγή των εμβολίων»

Και η Ένωση Γερμανικών Φαρμακευτικών Εταιρειών εμφανίστηκε όμως επίσης επιφυλακτική. «Ένα εργοστάσιο εμβολίων δεν είναι ένα ράφι βιβλίων το οποίο παραγγέλνεις σε ένα κατάστημα επίπλων και μπορεί να εγκαταστήσει κανείς γρήγορα. Για την περίπλοκη παραγωγή εμβολίων απαιτούνται κατάλληλες εγκαταστάσεις παραγωγής και εξειδικευμένο προσωπικό. Αν ήταν έτσι απλό, θα το είχαμε κάνει εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Φαρμακευτικών Εταιρειών, Χαν Στόιτελ στο Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND).

Το σαββατοκύριακο, πολλοί πρωθυπουργοί των ομοσπονδιακών κρατιδίων ζήτησαν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα εμβολιασμού για τις επόμενες εβδομάδες. «Η επείγουσα προσδοκία μου από την σημερινή σύνοδο κορυφής είναι ότι θα εκπονηθεί ένα εθνικό σχέδιο εμβολιασμού βάσει του οποίου εμείς, τα ομοσπονδιακά κρατίδια, μπορούμε να κλείνουμε ραντεβού εμβολιασμού και να τα τηρούμε», τόνισε σήμερα ο επικεφαλής των πρωθυπουργών των κρατιδίων και δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μιουλερ στις εφημερίδες «Stuttgarter Zeitung» και «Stuttgarter Nachrichten».

Η σύνοδος κορυφής μεταξύ της καγκελάριου Μέρκελ και των ηγετών των κρατιδίων, θα πραγματοποιηθεί νωρίς το απόγευμα μέσω βίντεο και είναι μια αντίδραση στα προβλήματα τα οποία έχουν ανακύψει κατά την έναρξη των εμβολιασμών στην Γερμανία και την συζήτηση σχετικά με το διαθέσιμο αριθμό δόσεων εμβολιασμού. Εκπρόσωποι των κατασκευαστών εμβολίων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα συμμετάσχουν επίσης στις σχετικές διαβουλεύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here