Α. Φάουτσι: Σε λίγο καιρό θα υπάρξει και επίσημη σύσταση για χρήση διπλής μάσκας

0
31

Την ανάγκη για χρήση δύο προστατευτικών μασκών με σκοπό την προστασία από τις μεταλλάξεις κορωνοϊού προκρίνει ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι.

Τονίζει, μάλιστα, ότι είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ανάλογη σύσταση από τα Αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων.

«Βγάζει νόημα», τονίζει ο διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου αλλεργίας και λοιμωδών νοσημάτων των ΗΠΑ.

Ο Φάουτσι, πάντως, από τη μεριά του ξεκαθάρισε ότι η χρήση «διπλής» μάσκας θα αποδειχθεί σωτήρια.

Το τελευταίο διάστημα, με τη διασπορά των παραλλαγμένων στελεχών του κορωνοϊού, έχει ανοίξει μεγάλη συζήτηση για την καταλληλότητα των μασκών, με την N95, την Κ94 και τη χειρουργική να αποδεικνύονται πιο αποτελεσματικές, σε αντίθεση με την υφασμάτινη που παρουσιάζει σαφώς μειωμένες επιδόσεις.

Όπως εξήγησε ο δρ Φάουτσι, η μάσκα είναι ένα κάλυμμα που αποτρέπει τα σταγονίδια εκείνου που τη φορά να φτάσουν στους άλλους, ενώ την ίδια στιγμή παρέχει και ένα βαθμό προστασίας στο χρήστη της. «Επομένως, εάν έχεις ένα κάλυμμα με ένα στρώμα και προσθέσεις άλλο ένα στρώμα από πάνω, είναι κοινή λογική ότι πιθανότατα θα είναι πιο αποτελεσματικό», είπε. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπετε ανθρώπους είτε να φορούν διπλές μάσκες ή να χρησιμοποιούν κάποια εκδοχή της N95», πρόσθεσε.

Οι αμερικανικές αρχές δεν συστήνουν επισήμως τη χρήση διπλής μάσκας ακόμα, όμως πολλά άτομα φορούσαν δύο μάσκες –μία χειρουργική και μία υφασμάτινη- κατά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν.

Ερευνητές έχουν βρει ότι η χρήση χειρουργικής μάσκας κάτω από μία υφασμάτινη μάσκα παρέχει καλύτερη προστασία, γιατί η χειρουργική μάσκα φιλτράρει τον αέρα, ενώ η υφασμάτινη μάσκα παρέχει ένα ακόμα στρώμα προστασίας και βοηθά στην καλύτερη εφαρμογή στο πρόσωπο.


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here