Τρόμος για τις μεταλλάξεις και τη διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα μας

0
22


Ιδιαίτερα κρίσιμη χαρακτηρίζεται η τρέχουσα εβδομάδα, πόσο μάλλον για την Αττική, με τους ειδικούς να ανησυχούν για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού.

Όπως μετέδωσε χθες (1 Φεβρουαρίου) ο ΣΚΑΪ ο δείκτης μεταδοτικότητας, το λεγόμενο RT του ιού, αυξήθηκε στο 1,01 στην Αττική, ενώ στη Νότια Ελλάδα ευρύτερα στο 1,10.

Αυξημένες είναι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Βάσει των χθεσινών στοιχείων, καλυμμένες είναι 547 απλές κλίνες Covid-19. Καθημερινά έχουμε 50-80 νέες εισαγωγές ασθενών κορωνοϊού στα νοσοκομεία της Αττικής.

Ο Νίκος Σύψας φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού, μιλώντας χθες στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η βρετανική μετάλλαξη του ιού βρίσκεται παντού από την Κρήτη έως τη Βόρεια Ελλάδα.

Όσον αφορά στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερο αποδοτικά.

Μάλιστα, επεσήμανε την πιθανότητα ο ιός να ξεπερνά την ανοσία, γεγονός που σημαίνει ότι επιστρέφουμε στην εποχή της Ουχάν.

Συγκεκριμένα, είπε: «Εάν λόγου χάρη επικρατήσει το στέλεχος της Νότιας Αφρικής στην Ελλάδα, έχουμε έναν νέο ιό και τα εμβόλια δεν μας καλύπτουν».

Ερωτηθείς ειδικά για το εμβόλιο της Pfizer υπογράμμισε ότι «μέχρι σήμερα η εταιρεία επικαλείται δεδομένα εργαστηριακά ότι το εμβόλιο είναι αποδοτικό άρα μάλλον δεν θα πρέπει να ανησυχούμε».

Η Αθηνά Λινού, από την πλευρά της, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1, τόνισε: «Το ότι δεν ξέρουμε πώς μπήκε στη χώρα ο μεταλλαγμένος αφρικανικός ιός, σημαίνει ότι έχουμε πολλά παραπάνω κρούσματα. Πρέπει να γίνουν περισσότερες εξετάσεις για να διαπιστωθεί ποια μετάλλαξη του ιού υπάρχει και παράλληλα τεστ στους εκπαιδευτικούς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού είπε πως τα εμβόλια της Pfizer και της Μoderna, σύμφωνα με τις περιορισμένες πληροφορίες που υπάρχουν, είναι 50% αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις.

«Όμως επειδή υπάρχουν εμβόλια, δεν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα. Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να εξασφαλίσουμε περισσότερα εμβόλια», υπογράμμισε.Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here