Παραδοσιακά Μελομακάρονα

Παραδοσιακά Μελομακάρονα

Παραδοσιακά Μελομακάρονα

Υλικά συνταγής

240γρ. σπορέλαιο
230 γρ. ελαιόλαδο
50 γρ. κονιάκ
160 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
1 κ.γ. σόδα μαγειρική
200 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. γαρύφαλλο
2 κ.γ. κανέλα
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
900 γρ. Αλεύρι για Όλες τις Χρήσεις
2 κ.γ. Mπέικιν Πάουντερ

Για το σιρόπι: 

400 γρ. ζάχαρη
390 γρ. νερό
400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
½ λεμόνι (ακέρωτο)
αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι.

Εκτέλεση :

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ.
Βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη. Την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού.
Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα.
Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα.
Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή.

Παίρνω ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθω μικρά μελομακάρονα.
Τα αραδιάζω σε λαμαρίνες.
Ελαφρά κάνω σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνω για περίπου 25’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο.Στους 160o C αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως.

Για το σιρόπι:
Βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3’. Ξαφρίζουμε τον αφρό.
Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 και μελώνουμε τα μελομακάρονα.
Τα βουτάμε στο σιρόπι περίπου 20’’ από κάθε πλευρά.
Πασπαλίζουμε με φιστίκι ή καρύδι.

Για το σιρόπιασμα:
Αφού κρυώσουν καλά τα μελομακάρονα, τα βουτάτε στο σιρόπι που σιγοβράζει. (στην χαμηλότερη θερμοκρασία της κουζίνας) και αμέσως τα πασπαλίζετε με καρύδι ή φιστίκι.

Αν τα θέλετε πολύ μελωμένα:
Αραδιάζεται τα κρύα μελομακάρονα σε λαμαρίνα και τα περιχύνετε με το ζεστό σιρόπι.
Τα αφήνετε να ρουφήξουν καλά και να γίνουν πολύ μελωμένα.

ΚΑΛΉ ΕΠΙΤΥΧΊΑ! !